romarch romarch romarch
Věda a výzkum
Dizertační práce
  ○  studie doktorské práce
  ○  konference SGS 2011
  ○  doktorský workshop 2011
● Aktuální výzkum
  ○  Holubice
  ○  Chřenovice
  ○  Kozojedy
  ○  Olešky
  ○  Pertoltice
  ○  Poříčí nad Sázavou (sv. Petr)
  ○  Pravonín
  ○  Vícov
  ○  Želenice

● Publikované výsledky

  ○  viz. Katalog (ČR)
● Stavebněhistorické průzkumy
  ○  Libčany (koncept SHP)
  ○  Potvorov (SHP)
● Architektonické studie rekonstrukcí
  ○  Cheb
  ○  Libčany
  ○  Záboří nad Labem
● Středoškolské referáty (SOČ)
  ○  Stručně o románské architektuře
  ○  Budeč
  ○  Jakub
  ○  Tismice
  ○  Řeznovice
  ○  Vinec
  ○  Potvorov
  ○  Vroutek
  ○  Mohelnice
  ○  Praha - Kyje
  ○  Praha - Záběhlice
Katalog (ČR)
Katalog (cizina)
Výuka a studium
 
 
 
  Věda a výzkum, disertační práce    
 

Historická zkušenost v architektuře - konference SGS

   
  Předmětem tohoto výzkumu je revize dosavadních pozorování románské architektury včetně jeho kritického zhodnocení a ambice rozšířit poznání českého raně středověkého vesnického kostela o další zorné úhly. Současný a doposud převážně vedený výzkum se zabývá výtvarnou stránkou objektů. Práce si klade za cíl zejména přispět ke komplexnímu náhledu na stavbu v procesu jejího vzniku. Rozklíčováním konstrukčních fází výstavby bude možné vysledovat, jak stavba fungovala při dokončení jednotlivých etap, k čemu sloužily konkrétní prostory (zejména v interiéru věže) a případně bude možné počítačovou simulací i teoreticky rekonstruovat nedochované části stavby.
Zodpovězením otázek ohledně etapizace výstavby románské věže, jejích komunikačních vazeb a konstrukčních vztahů s ostatními částmi chrámu se přiblížíme pochopení role sakrální stavby v tehdejší společnosti. Význam a využití kostela bylo jistě do značné míry odlišné od dnešní doby. Kostel je nutné chápat nejen jako místo modliteb, ale hlavně jako středobod raně středověké civilizace – těžiště krajiny, sídelního útvaru i vlastního dvorce velmože, kde funguje jako důležitá a nedílná součást centra kulturního i mocensko – politického. Dále jako jediná kamenná stavba plní i funkci obrannou, kdy slouží nejen k ochraně lidí, ale i majetku. Kostel je zároveň jediný ve větší míře dochovaný hmotný pramen dostupný poznání metodou stavebněhistorického výzkumu a slouží tak k poznání tehdejšího způsobu života, stavebních zkušeností a technologických schopností.
V rámci disertační práce byl do současné doby prováděn detailní terénní výzkum pěti sakrálních objektů (kostel sv. Petra a Pavla ve Svojšíně, kostel Zvěstování Panny Marie v Plaňanech, kostel sv. Jakuba ve Vysokém Újezdu nad Dědinou, kostel sv. Máří Magdalény v Pařížově a kostel nanebevzetí Panny Marie v Čelákovicích). U sledovaných objektů je zpracováván standardizovaný popis včetně grafické analýzy 2D i 3D. Výsledky výzkumu jsou průběžně prezentovány na konferencích (Dějiny staveb; Vlastnické kostely, dvorce, sídla a vývoj raných elit ve střední Evropě), publikovány v odborných sbornících a periodikách (Dějiny staveb; Průzkumy památek) a taktéž zpřístupněny nejširší veřejnosti na internetových stránkách.
 
 

 

   

Konference SGS 2011 pozvánka

 

Konference SGS 2011 článek

 

Konference SGS 2011, prezentace

       
   

© Ing. arch. Milan Falta    2015

  falta.milan@gmail.com

 

 
   

Tento projekt vzniká za podpory studentské grantové soutěže ČVUT FA a projektového ateliéru URBAPLAN s.r.o. 

počet přístupů: